Opleidingen over: Kmo-Portefeuille

Ook kmo (kleine van de grootste onderneming) is het belangrijk om te investeren in de toekomst van je bedrijf. Een van de manieren waarop je dit kunt doen, is door te investeren in opleidingen. Dit kan echter duur zijn en daarom is er de kmo-portefeuille. In deze tekst gaan we dieper in op de kmo-portefeuille en welke opleidingen in aanmerking komen voor subsidie.

Wat is de kmo-portefeuille?

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel van de Vlaamse overheid die dient om kmo’s te ondersteunen bij hun investeringen in opleidingen, advies, coaching, etc. Het doel van deze maatregel is om investeringen en een leercultuur binnen kmo’s te verantwoorden.

De kmo-portefeuille werkt als volgt: als kmo kan je een subsidie ​​aanvragen voor een bepaalde investering (bv. opleiding) bij VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen). Indien de aanvraag wordt goedgekeurd, betaalt VLAIO een deel van de kosten terug. De hoogte van de subsidie ​​is afhankelijk van de grootte van de onderneming en bedraagt ​​maximaal 30% van 40% van de kosten.

Welke opleidingen komen in aanmerking?

Niet alle opleidingen komen in aanmerking voor de kmo-portefeuille. De opleiding moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen:

- De opleiding moet gevolgd worden bij een erkend erkend. Een lijst van erkende bronnen is te vinden op de website van VLAIO.

- De opleiding moet gericht zijn op de kernactiviteiten van de onderneming of de versterking van de competitiviteit. Het is dus belangrijk om een ​​opleiding te kiezen die aansluit bij de doelstellingen van je onderneming.

- De opleiding moet minimaal 5 uur duren.

- De opleiding moet gevolgd worden door een werknemer of zaakvoerder van de kmo.

Sommige opleidingen die in aanmerking komen voor de kmo-portefeuille zijn:

1. Opleidingen binnen het vakgebied van de onderneming

Dit zijn opleidingen die de werknemers van de onderneming helpen om hun vaardigheden te verbeteren in het vakgebied waarin zij werkzaam zijn. Dit kan bijvoorbeeld een opleiding zijn in marketing, boekhouding of IT.

2. Talencursussen

Als kmo is het belangrijk om internationale werknemers te hebben en daarom is het belangrijk dat de werknemers over de nodige taalvaardigheden beschikken. Via de kmo-portefeuille kan je talentencursussen volgen.

3. Leiderschapstrainingen

Een goede leider is essentieel voor een succesvolle onderneming. Via de kmo-portefeuille kan je ook kmo leiderschapstrainingen volgen om je managementvaardigheden te verbeteren.

4. Opleidingen om te voldoen aan regelgeving

Sommige opleidingen zijn nodig om te voldoen aan regelgeving, zoals veiligheidsopleidingen voor werknemers in de bouw of horeca. Ook deze opleidingen komen in aanmerking voor de kmo-portefeuille.

Hoe kan je een subsidie ​​aanvragen?

Ook kmo kan je een subsidie ​​aanvragen voor een opleiding via de website van VLAIO. Daarbij moet je aangeven welke opleiding je wilt volgen en waarom deze relevant is voor je onderneming. Ook moet je aangeven hoeveel de opleiding zal kosten.

Na de goedkeuring van je aanvraag kan je de opleiding volgen. Nadat je de opleiding hebt gevolgd, moet je een dossier indienen ter vertraging van de subsidie.

Conclusie

Als kmo is het belangrijk om te investeren in de toekomst van je bedrijf en de kmo-portefeuille is daarbij een handig hulpmiddel. Door opleidingen te volgen die in aanmerking komen voor deze subsidie, kunnen uw werknemers beter opleiden en zo de competitieve positie van uw onderneming versterken. Weet ook dat de kmo-portefeuille niet alleen voor opleidingen bestaat, maar ook voor coaching, advies, strategisch advies en meer die door erkende inzichten worden aangeboden.