Virtuele toegangscontrole

Toegangscontrole is een beveiligingspraktijk die bepaalt wie of wat bepaalde bronnen in een informatietechnologie-omgeving kan zien of gebruiken. Het is een basisconcept in beveiliging dat de risico's voor elke organisatie of bedrijf minimaliseert. Er zijn in principe twee categorieën toegangscontrole: virtueel en fysiek.

Toegang

Virtuele toegang wordt gecontroleerd met behulp van wachtwoorden, sleutels en kaarten die kunnen worden gebruikt om de toegang tot gegevens te beveiligen. Een veelgebruikte methode voor toegangscontrole is het gebruik van meerdere gebruikersidentificatiesystemen (UIS). Dit zijn in wezen biometrische apparaten met een ingebouwde code die elke gebruiker identificeert, evenals een sleutel of wachtwoord waarmee die gebruiker toegang krijgt tot specifieke delen van een netwerk. Een fysieke vorm van toegangscontrole wordt vaak geïmplementeerd via fysieke barrières, zoals streepjescodes, sloten en glazen scheidingswanden.

Fysieke toegangscontrole bestaat uit het fysiek beperken van de toegang tot specifieke bronnen binnen een gebouw of organisatie. Dit kan worden gedaan met behulp van poorten, glazen verdelers en vergrendelde deuren. De fysieke beveiliging van een bedrijf komt meestal tot stand in de vorm van perimetersystemen en andere beveiligingsmaatregelen. Het is ook geïmplementeerd om ongeautoriseerde toegang tot bepaalde gebieden of objecten binnen de organisatie te voorkomen.

Virtuele toegangscontrole is over het algemeen minder beperkend dan fysieke toegangscontrole. Het vereist geen UIS of andere fysieke beveiligingsmaatregelen. Het kan ook gaan om het gebruik van één login en wachtwoord, bijvoorbeeld voor een systeembeheerder. Het gebruik van eenmalige wachtwoorden wordt vaak gebruikt om herhaalde toegang tot bepaalde gebieden te voorkomen. Een andere vorm van virtuele toegang staat bekend als virtual private networks (VPN's). VPN's zijn netwerken die niet zijn verbonden met een netwerk van het bedrijf, maar in plaats daarvan een verbinding via internet gebruiken.

Er zijn veel verschillende redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om virtuele en fysieke beveiligingsmaatregelen te implementeren. Enkele van deze redenen kunnen het voorkomen van diefstal, het voorkomen van gegevensverlies en het voorkomen dat werknemers toegang krijgen tot informatie op bedrijfscomputers. Virtuele beveiliging kan bedrijven ook een beter niveau van bescherming bieden tegen hackers. en virussen.

Ongeacht welke van de verschillende vormen van toegangscontrole gebruikt worden, is het belangrijk om de toegang van medewerkers en tot bedrijfsinformatie goed in de gaten te houden. Het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry als het om deze problemen gaat.