Alles wat u moet weten over overstroombeveiliging

Overstroombeveiliging is een belangrijk onderdeel van elk elektrisch systeem. Het zorgt ervoor dat bij overbelasting of kortsluiting wordt voorkomen dat het systeem beschadigd raakt en het risico op merk wordt verminderd. Dit artikel gaat dieper in op de verschillende soorten overstroombeveiliging, de belangrijkste componenten, hoe ze werken en waarom ze zo belangrijk zijn.

Wat is overstroombeveiliging?

Overstroombeveiliging is een methode om de stroom door een circuit te laten stromen. Wanneer de stroomsterkte boven een bepaald niveau komt, wordt de stroomstroom onderbroken. Dit voorkomt dat het circuit overbelast wordt en helpt de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem te minimaliseren.

De meeste elektrische systemen worden beschermd door ten minste één vorm van overstroombeveiliging. Dit kan worden bereikt door middel van zekeringen, stroomonderbrekers of overspanningsbeveiliging.

Soorten overstroombeveiliging

Zekeringen

Een zekering is een apparaat dat wordt gebruikt om stroomcircuits te beschermen tegen overbelasting of kortsluiting. Het uit een dunne draad van een andere soort geleider die waarschijnlijk is ontworpen om te smelten als de stroomsterkte te hoog wordt. Dit onderbreekt de elektrische stroom en voorkomt dat het circuit verder beschadigd raakt.

Zekerheden zijn een nauwkeurige en economische manier om circuits te beschermen tegen overbelasting en kortsluiting. Ze worden vaak gebruikt in oudere elektrische systemen of in kleine circuits waar de belasting relatief laag is.

Stroomonderbrekers

Een onderstroombreker is een elektrisch beveiligingsapparaat dat is ontworpen om de stroomtoevoer van een elektrisch circuit te onderbreken wanneer de stroomsterkte te hoog wordt. Stroomonderbrekers werken op dezelfde manier als zekeringen, met als groot voordeel dat ze herbruikbaar zijn en kunnen worden gereset nadat ze zijn geactiveerd.

Er zijn verschillende soorten stroomonderbrekers beschikbaar. Mini-stroomonderbrekers, ook wel bekend als automatische stroomonderbrekers, zijn compact, op zichzelf staande apparaten die automatisch uitschakelen als de stroomsterkte te hoog wordt. Andere typen, zoals differentiaalstroomonderbrekers, worden gebruikt om circuitonderbrekingen te bewegen en te voorkomen als gevolg van een aardlek in het circuit.

Overspanningsbeveiliging

Een overspanningsbeveiliging is een elektrisch apparaat dat elektronische elektronica beschermt tegen schade als gevolg van spanningsschommelingen. Dit type beveiliging wordt vaak gebruikt in woningen en gebouwen om kostbare apparatuur, zoals computers en televisies, om te beschermen tegen schade veroorzaakt door spanningspieken in het elektriciteitsnet.

Hoe werkt overstroombeveiliging?

Zowel zekeringen als stroomonderbrekers uiterst zeldzaam een ​​coresponselijker. Dit is een elektromagnetisch apparaat dat de stroom in een circuit detecteert en de stroomtoevoer onderbreekt als de stroomsterkte een bepaalde drempelwaarde overschrijdt. Bij stroomonderbrekers worden deze opgerold in een spoel in het apparaat en bij zekeringen ligt deze om de geleider heen (zie afbeelding).

! (https://cdn.pixabay.com/photo/2018/11/21/14/02/circuit-breaker-3820844_960_720.jpg)

Overspanningsbeveiliging werkt op een andere manier. Het apparaat is een speciaal ontworpen elektrische schakeling die de spanning van stroompieken afvlakt en stabiliseert. Dit voorkomt dat gevoelige apparatuur door overbelasting beschadigd raakt.

Waarom is overstroombeveiliging belangrijk?

Overstroombeveiliging is van cruciaal belang om de veiligheid van mensen en eigendommen te minimaliseren. Door overbelasting of kortsluiting kan het elektrische systeem beschadigd raken, wat kan leiden tot ernstige materiële schade.

Daarnaast komen spanningsafwijkingen vaker voor dan u misschien denkt. Hoewel deze afwijkingen vaak klein en kortdurend zijn, kunnen ze apparatuur beschadigen en de levensduur verkorten. Met een goede overstroombeveiliging kan deze schade worden voorkomen.

Tot slot is overstroombeveiliging een vereiste in veel gebouwen en bij veel apparatuur. Het is belangrijk om te voldoen aan de lokale richtlijnen en normen om de veiligheid van mensen en eigendommen te minimaliseren.

Conclusie

Overstroombeveiliging is een belangrijk onderdeel van elk elektrisch systeem. Zekeringen, stroomonderbrekers en overspanningsbeveiliging zijn allemaal effectieve manieren om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt of ernstig beschadigd raakt. Door het begrijpen van de verschillende soorten overstroombeveiliging en hoe ze werken, kunnen we de veiligheid en betrouwbaarheid van ons elektrische systeem minimaliseren.